فرق بین چاپ دیجیتال با چاپ افست چیست؟
در این مطلب می خواهیم در مورد فرق بین چاپ دیجیتال با چاپ افست چیست؟ توضیحاتی را برای شما عزیزان ارائه کنیم. همان طور که می دانید انواع چاپ مختلفی وجود دارد که ما در اینجا فرق بین دو نوع چاپ را می خواهیم بررسی کنیم و در اختیار شما قرار بدیم . پس با ما همراه باشید.
رایج ترین روش ها شامل چاپگرهای جوهرافشان و لیزری می باشند که پیگمنت یا تونر را بر روی زمینه های گوناگونی همچون کاغذ، کانواس یا بوم، کاغذ عکاسی، چوب، شیشه، فوم، سنگ و غیره مینشانند. در بسیاری فرایندهای چاپ دیجیتال جوهر یا تونر همچون روش های سنتی در داخل کاغذ وارد نمی شوند چرا که لایه نازکی بر روی سطح تشکیل می گردد و در بعضی سیستم ها احتمال دارد برای تثبیت آن ها بر روی زمینه از مواد اضافی و پوششی که به وسیله فرایندهای حرارتی یا تابش یووی اضافه میشوند هم استفاده گردد.
تفاوت های کلی
چاپ دیجیتال با دیگر روش های چاپ مثل چاپ افست و یا لتر پرس دارای تفاوت اساسی می باشد. بعضی از این تفاوتها به در پایین ذکر شده است:
به علت حذف مرحله های قیل از چاپ شامل لیتوگرافی، فرایند چاپ دیجیتال کوتاه تر می باشد. در چاپ دیجیتال قیمت چاپ به اندازه نسخههای چاپی ارتباطی ندارد و برای هر برگ چاپ شده مقدار ثابتی می باشد در این روش میزان مواد باطله شامل کاغذ و مواد شیمیایی کمتر است چون احتیاجی به رسیدن به رنگ و یا تنظیمات حین چاپ وجود ندارد. چاپ دیجیتال در هر دور چاپ می تواند عکس و نوشته متفاوتی را چاپ نماید چون در این روش از پلیت استفاده نمیشود.
کاربردهای چاپ دیجیتال
چاپ در تیراژ محدود
در چاپ دیجیتال به دلیل پاک کردن پلیت و چاپ مستقیم از کامپیوتر روی کاغذ و امکان کالیبراسیون دستگاه چاپ در تیراژ محدود حتی یک نسخه با هزینه زیرتر وجود دارد به این دلیل روش چاپ دیجیتال برای مصرف های مثل ایجاد نمونه و یا چاپ محصولات با تعداد کم و سریع کاربرد زیادی دارد. یک چاپگر دیجیتال برای چاپ میلیون ها برگ ساخته نشده است، چرا که می بایست بتواند در طول مدت زمان عمر خود نهایتاً هزاران برگ چاپ کند- که البته این کار را خیلی خوب انجام می دهد – پس با توجه به قیمت تمام شده و سرعت کار، چاپ دیجیتال برای چاپ در تیراژ محدود عملیاتی و مقرون به صرفه می باشد. در حالی که از سال ۲۰۱۰ فناوری های نوین در چاپ دیجیتال فعالیت خود را شروع بکار کرده است که با بهره گیری از تکنولوژی نانو در جوهر و همچنین تغییر سیستم پاشش جوهر، چاپگر های دیجیتال جوهر افشان توانستند بیشتر محدودیت ها را در زمینه سرعت و قیمت تولید کنار بگذارند.
چاپ شخصی شده
در چاپ دیجیتال با توجه به وجود امکان چاپ در تیراژ محدود شما خواهید توانست هر ورژن از محصول چاپی خود را متفاوت با نسخه قبلی چاپ نمایید. برای مثال شما می توانید کارت تبریکهای شخصی شده با تصاویر گوناگون و یا کارت پرسنلی با طرح های مختلف را در هر دور چاپ نمایید. هم چنین این توانایی به شما قابلیت چاپ اطلاعات متغیر را خواهد. یعنی می توانید در هر نسخه چاپی خود اطلاعات متغیری را چاپ نمایید این اطلاعات می تواند شماره سریال و یا اسم گیرنده و یا تصویر هر شخص باشد.
می توان از دیدگاه های مخلتف تفاوت های چاپ دیجیتال و افست را بررسی کرد:
۱- نوع کاغذ مورد استفاده: در چاپ افست به شکل کامل میتوان از هر نوع کاغذی استفاده کرد هم از نظر نوع ، هم از نظر جنس و هم از نظر گرماژ ، ولی در چاپ دیجیتال از هر نوع کاغذی نمی توان استفاده کرد که خود یک نوع محدودیت به شمار می آید.
برای مثال در چاپ دیجیتال کاغذ تحریر از ۶۰ تا ۱۰۰ گرم می توان استفاده کرد و بستگی به نوع دستگاه، کاغذهای ویژه ای را هم می توان استفاده نمود ( مثلا پرتغالی لفاف قرمز ) به عبارتی هر نوع (مارک ) کاغذ ۷۰ گرم قابل استفاده در چاپ دیجیتال نیست.
۲- هزینه: از نظر هزینه در تیراژ های کم چاپ دیجیتال خیلی با صرفه تر از چاپ افست بوده و در چاپ تکرنگ مشکی مرز بین چاپ افست و دیجیتال میان ۱۰۰۰ و ۱۲۰۰ نسخه می باشد به عبارتی میان ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ نسخه هزینه های چاپ دیجیتال و افست با هم مساوی می شوند کمتر از ۱۰۰۰ نسخه دیجیتال به صرفه و بیشتر از ۱۲۰۰ نسخه چاپ افست به صرفه است.
این مرز بندی در چاپ ۴ رنگ به ۴۰۰تا ۵۰۰ نسخه کم می شود به عبارتی در چاپ رنگی بیشتر از ۵۰۰ نسخه را می بایست افست چاپ کرد و کمتر از ۴۰۰ نسخه را به شکل دیجیتال
۳- سرعت : گرچه سرعت فرآیند چاپ افست بالاتر از دیجیتال می باشد. ولی در تیراژ های پایین از ۱۰۰ جلد به علت حذف فرآیندهای مربوط به لیتوگرافی ، خروجی و تنظیمات دستگاه ها، در تمام زمان چاپ دیجیتال کمتر از چاپ افست خواهد بود که در تیراژ های بالای ۱۰۰۰ نسخه این روند عکس خواهد شد.
۴- کیفیت : به شکل کلی کیفیت چاپ تکرنگ مشکی در دیجیتال بهتر از افست است در صورتی که چاپ تکرنگ مشکی در چاپخانه های جدید الاحداث یا دارای دستگاه های جدید، چاپ شود که در این حالت کیفیت چاپ افست بهتر از دیجیتال خواهد بود.
به صورت کلی کیفیت چاپ تکرنگ مشکلی دیجیتال از کیفیت چاپ افست ۸۰ ٪ چاپخانه های موجود در ایران بهتر می باشد، ولی در چاپ ۴ رنگ این روند بلعکس است. به این شکل که چاپ ۴ رنگ افست معمولا از چاپ ۴ رنگ دیجیتال دارای کیفیت مناسب تری است.
۵- دقت : از نظر دقت چاپ تفاوتی میان دیجیتال و افست وجود ندارد به شکلی که این فرآیند مرتبط به اپراتور دستگاه و تنظیمات دستگاه در دو نوع چاپ است و ارتباطی به نوع چاپ ندارد.